Menybar

tisdag 12 oktober 2010

Vinmarinerad älgstek med smaskig sås

Vad kan väl passa bättre i dessa älgjaktstider än ett enkelt och gott recept på marinerad älgstek. Själv har jag ju fördelen att ha en man som jagar. Köpa älgkött i butiken kan vara dyrt.

Ingredienser för 8 personer
1-2 kg älgstek
7 dl rött vin
2-3 vitlöksklyftor
gul lök
1 msk enbär, krossa i mortel
2-3 msk smör ( ev. mjölkfritt)
3 dl matlagningsgrädde eller grädde (finns laktosfritt)
maizenamjöl
salt
svart & vitpeppar




Lägg steken i en bunke eller plastpåse tillsammans med vinet. Låt stå i kylskåpet i minst 1 dygn, men gärna längre. Se till att vinet töcker steken helt, annars får du vända på steken med jämna mellanrum. OBS! Spara vinet till såsen!
Vinmarinerad älgstek
När steken är färdigmarinerad bryn den i smör runt om tills den fått stekyta. Salta och peppra. Hacka löken grovt och finhacka vitlöken. Lägg i lök, vitlök och enbär i grytan, och låt löken få lite färg. Häll i marinadvinet i grytan och låt småsjuda i ca: 1 1/2 timma. Färdig temperatur på steken ca:70 grader.
Ta upp steken ur grytan och svep in den i folie så att den håller sig varm.
Sila buljongen, och häll tillbaka den i grytan. Ta ev grytan från värmen när du häller på grädden. Låt koka upp under omrörning. Red av med maizenamjöl. Krydda med salt och peppar efter behag.
Skär upp steken i skivor, och häll upp såsen i såskopp. KLART!
Servera med kokt potatis, gelé och inlagd gurka.

Inga kommentarer: