Ingredienser för 8 personer
1-2 kg älgstek
7 dl rött vin
2-3 vitlöksklyftor
gul lök
1 msk enbär, krossa i mortel
2-3 msk smör ( ev. mjölkfritt)
3 dl matlagningsgrädde eller grädde (finns laktosfritt)
maizenamjöl
salt
svart & vitpeppar
Lägg steken i en bunke eller plastpåse tillsammans med vinet. Låt stå i kylskåpet i minst 1 dygn, men gärna längre. Se till att vinet töcker steken helt, annars får du vända på steken med jämna mellanrum. OBS! Spara vinet till såsen!
Vinmarinerad älgstek |
När steken är färdigmarinerad bryn den i smör runt om tills den fått stekyta. Salta och peppra. Hacka löken grovt och finhacka vitlöken. Lägg i lök, vitlök och enbär i grytan, och låt löken få lite färg. Häll i marinadvinet i grytan och låt småsjuda i ca: 1 1/2 timma. Färdig temperatur på steken ca:70 grader.
Ta upp steken ur grytan och svep in den i folie så att den håller sig varm.
Sila buljongen, och häll tillbaka den i grytan. Ta ev grytan från värmen när du häller på grädden. Låt koka upp under omrörning. Red av med maizenamjöl. Krydda med salt och peppar efter behag.
Skär upp steken i skivor, och häll upp såsen i såskopp. KLART!Servera med kokt potatis, gelé och inlagd gurka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar